Hankkeen yleistä

ala

YHDESSÄOLOA, OMAA AIKAA JA OHJELMAA, VALMIS RUOKA, OSAAVAT LEIRIOHJAAJAT, VERTAISUUTTA MUISTA VANHEMMISTA, SEKÄ KAUNIS LUONTO LEIRIKESKUKSEN YMPÄRILLÄ - IRTIOTTO ARJESTA!

 

Leiritoiminta perheitä tukemassa on usean eri järjestön yhteishanke, jonka toiminta-aikana järjestetään vuosien 2017-2020 aikana perheleirejä. Yhteensä leirejä tullaan järjestämään 25 kappaletta. Osallistumismaksu on 25€/aikuinen ja 10€/lapset 5-17 -vuotta. Alle 5-vuotiaat maksutta mukaan.

Hankkeen tarkoituksena on yhdistää leirielämän ainutlaatuisuus ja perheen tukeminen yhteen uudenlaisella tavalla, tuomalla leireille sitä tukea, mitä perheet itse tarvitsevat. Leiriviikonloput mahdollistavat koko perheelle yhteistä aikaa, uusia kokemuksia ja uusia tuttavuuksia. Teemoitetuilla jatkoleireillä tapaa jatkossa niin uusia kuin tuttuja perheitä. Perhe voi osallistua hankkeen aikana usealle eri leirille aloitusleirin käytyään.

Leireillä vietetään aikaa yhdessä niin oman perheen, kuin muidenkin perheiden kanssa touhuten perinteisiä leiriasioita. Viikonloppuun mahtuu saunomisen, iltanuotioiden ja ohjelman lisäksi keskusteluja, lepäämistä ja ruokailua.  Majoittuminen tapahtuu sisätiloissa, eikä leireily vaadi mitään erityistaitoja tai välineitä. Leireillä on paikalla täysi-ikäisiä, kokeneita leiriohjaajia huolehtimassa ohjelmasta ja viihtymisestä. Tarkoituksena on myös luoda leirillä kannustava ilmapiiri, jossa saa jakaa arjen haasteita, puhua mieltä askarruttavista asioista ja saada muilta tukea. Hankkeen eri yhteistyöjärjestöjen toiminnasta saa myös leirien aikana lisätietoa. Leireille voivat hakea mukaan perheet, jotka kokevat että leiriviikonloppu tarjoaisi tukea arkeen. Jokaiselle leirille otetaan mukaan 10-20 perhettä, riippuen perheiden koosta. Leiriviikonloppuihin ja hankkeen toimintaan osallistuminen ei vie perheeltä oikeutta hakea tuettua lomaa.

 

Leireillä on sekä yhteistä, että vapaavalintaista ohjelmaa. Tarkoitus on myös, että aikuisille ja lapsille on välillä eri ohjelmaa. Tällaisina hetkinä leiriohjaajat huolehtivat lapsista ja vanhemmat voivat keskittyä rauhassa muuhun ohjelmaan tai vapaa-aikaan. Leirit toimivat laajempina kokonaisuuksina, ideana on, että aloitusleirien jälkeisille leireille rakennetaan leirien sisältöjä osallistujien toiveiden mukaan ja tuodaan eri järjestöjen osaamista leireille asiantuntijoiden muodossa. Näin leirien kautta apu ja tuki löytävät tiensä myös arkeen.

Leireille haetaan täyttämällä hakemus. Hakemukseen on hyvä avata perheen tilannetta ja tarvetta leirille, näitä syitä voivat olla niin sosiaaliset, terveydelliset kuin taloudelliset syyt. Leirien hakuaika on ilmoitetaan hakulomakkeessa tarkemmin, mutta on kestoltaan muutamia viikkoja, jonka jälkeen jäljelle jääneet paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Vuodenaikojen mukaan leiriohjelmat mukautuvat sellaisiksi, että leirillä pääsee nauttimaan leirikeskuksia ympäröivästä luonnosta ja rauhoittumaan arjen keskellä. Leirejä järjestetään kolmessa eri leirikeskuksessa, näistä löydät lisätietoja omalta välilehdeltä leirikeskukset

 

Aloitusleiri

Perheen tulee osallistua aloitusleirille, jossa tutustutaan paremmin niin leirielämään kuin perheen tilanteeseen ja toiveisiin. Aloitusleirejä on järjestetty tähän mennessä kuusi ja vielä on muutamia tulossa!

Aloitusleirin ohjelmasta lisätietoa täältä

Teemoitetut jatkoleirit

Aloitusleirien lisäksi hankkeen aikana järjestetään useita teemoitettuja jatkoleirejä. Teemat ja ohjelmat viikonloppuihin rakentuvat yhdessä leireillä nousseista toiveista.

Hankkeen jo menneillä teemaleireillä on vietetty mm laskiaista yhdessä talvikivaa -viikonloppuna, opeteltu uusia kädentaitoja rennosti, keskusteltu aikuisten kesken perhe-elämästä, vanhemmuudesta ja vuorovaikutuksesta. Ennen kaikkea leireillä on vietetty arjesta poikkeavaa aikaa yhdessä, nautittu hyvistä ruuista,naurettu ja hassuteltu yhdessä.