Toimiva perhe – toimivampi arki -hankkeen (2022–2024) toimintamuotona ovat lapsiperheille suunnatut perheleirit, joissa aikuisten ohjelma keskittyy Toimiva perhe -vuorovaikutuskurssiin. Hankkeen tavoitteena on parantaa vanhempien tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä itsetuntemusta, mikä vaikuttaa positiivisesti yksilön lisäksi koko perheeseen ja ympäröivään yhteisöön. Lisäksi leiriviikonloput lisäävät kaikkien perheenjäsenten hyvinvointia tarjoamalla yhteisöllisyyttä, vertaistukea ja virkistystä luonnon ääressä. Lue tarkemmin uudesta ja ainutlaatuisesta hankkeestamme alta!

Haku hankkeen kahdelle viimeiselle kurssille on nyt auki!

 Hakuaikaa on 31.1.2024 saakka. Hakuaikana haetut leiripaikat jaetaan sosiaalisten, taloudellisten ja terveydellisten perusteiden sekä Toimiva perhe -kurssimotivaation perusteella tehdyn pisteytyksen mukaan. Mikäli leiripaikkoja on jäljellä hakuajan päätyttyä, jaetaan loput paikat ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lomakkeella kysytään vain tärkeimmät perustiedot kurssivalintaan liittyen. Kun paikat kursseille on jaettu, lähetämme täytettäväksi erillisen lomakkeen, jonka avulla keräämme muita tärkeitä tietoja mm. ruokavalioihin, laskutukseen, lasten tietoihin ja kuljetuksiin liittyen.

Lasten Kesä ry:llä on kymmenien vuosien kokemus lasten leiritoiminnan järjestämisestä. Vanhempien ollessa Toimiva perhe -kurssiohjelmassa, lapsille järjestetään ikätasolle sopivaa ohjelmaa ohjaajien johdolla. Leirin ohjelmaan kuuluu tekemistä myös perheen kesken yhdessä. Huomaathan, että lasten tulee pystyä olemaan tunteja leiriohjaajien vastuulla erillään vanhemmista.

Hauhon Lomakeskus sijaitsee Hämeenlinnassa, osoitteessa Akkijärventie 221. Ajomatkaa on noin puolitoista tuntia Helsingistä ja tunti Tampereelta. Lomakeskuksella on sisämajoitustilat ja runsaasti erilaisia sisä- ja ulkotoimintatiloja. Paikkoja leirille on rajoitetusti, 10-15 perheelle riippuen perheiden koosta.

Lähetämme leirikirjeet ilmoittautuneille laskun yhteydessä noin kaksi kuukautta ennen leirien alkua. Kurssin hinta laskutetaan kahdessa erässä (molemmat viikonloput erikseen).

Koko kahden viikonlopun kurssin hinta täysihoitoineen on
150€ / aikuinen
75 € / 3-17v lapsi
50 € / alle 3v lapsi
Järjestämme yhteiskuljetuksen leireille Helsingistä, Järvenpäästä ja Hämeenlinnasta.

Toimiva Perhe – toimivampi arki -hanke (2022–2024)

Toimiva perhe – toimivampi arki! on Lasten Kesän oma täysin uusi ja ainutlaatuinen perheleirihanke. Hankkeen leireillä vanhempien ohjelma keskittyy Toimiva perhe -vuorovaikutuskurssiin. Lasten ohjelmasta sekä leirin järjestelyistä yleisesti vastaavat Lasten Kesän osaavat ja kokeneet täysi-ikäiset ohjaajat. Leireillä varataan mahdollisuuksia myös koko perheen yhdessäololle ja ohjelmalle. Leirit kestävät perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään ja ne ovat avoimia kaikille lapsiperheille.

Koska Toimiva Perhe -kurssi kestää kokonaisuudessaan noin 24 tuntia, jokainen osallistujaperhe pääsee kahdelle leirille saman leiriporukan kanssa. Näin kurssista muodostuu vanhemmille eheä kokonaisuus ja leiriläisistä tiiviimpi yhteisö. Leirejä järjestetään kaikkiaan 14 (7 kurssia) vuosien 2022-2024 aikana.

Viikonloppuun mahtuu saunomisen, iltanuotioiden ja ohjelman lisäksi keskusteluja, lepäämistä ja mahtavan keittiöhenkilökuntamme valmistamaa herkullista ruokaa. Majoittuminen tapahtuu sisätiloissa, eikä osallistuminen vaadi mitään erityistaitoja tai välineitä aikuisilta tai lapsilta. 

Leireillä on paikalla täysi-ikäisiä, kokeneita leiriohjaajia huolehtimassa lasten ohjelmasta ja yleisestä viihtymisestä. Tarkoituksena on myös luoda leirillä kannustava ilmapiiri, jonka myötä jokainen saa jakaa arjen iloja sekä haasteita, puhua mieltä askarruttavista asioista ja saada muilta tukea. Leirien aikana on mahdollisuus saada lisätietoa myös hankkeen yhteistyöjärjestöjen toiminnasta.

Lue alta vastauksia mahdollisesti askarruttaviin käytännön kysymyksiin. Jos vastausta ei löydy tältä sivulta, ole rohkeasti yhteydessä! Yhteystiedot löydät alta.

Tervetuloa mukaan! 🤗

Hankkeen viikonloput ovat avoimia kaikille lapsiperheille. Perheen koko tai muoto voi olla millainen tahansa, eli mukaan voi tulla yksi tai useampi vanhempi/huoltaja/kasvattaja ja yksi tai useampi lapsi.

Hankkeen leirit ovat STEA-rahoitteisia, joten hakuaikana leiripaikat jaetaan hakemukseen kirjoitettujen sosiaalisten, taloudellisten ja/tai terveydellisten perustelujen sekä Toimiva perhe -kurssille osallistumiseen osoitetun motivaation perusteella.

Hankkeessa mukana oleminen vaatii vanhemmilta melko intensiivistä Toimiva perhe -kurssin tuokioihin ja opiskeluun osallistumista viikonloppujen aikana ja jonkin verran myös niiden välillä. Kurssin kokonaiskesto on noin 24 tuntia, joista osa suoritetaan läsnäollen kahden viikonlopun aikana, ja osa etätapaamisissa ja videoluennoilla itseopiskellen. Kurssin suorittaminen ei kuitenkaan vaadi erityistaitoja tai pohjakoulutusta. Kuka tahansa aiheesta kiinnostunut, halukas ja motivoitunut pystyy suorittamaan kurssin. 

Vanhempien suorittaessa Toimiva perhe -kurssia viikonloppujen aikana, lapset ovat ohjaajien vastuulla. Viikonloppuihin osallistuminen vaatiikin sen, että lapset pystyvät olemaan vanhemmistaan erossa ja ohjaajien vastuulla useamman tunnin ajan. Ohjaajia on paikalla vähintään kaksi / 20 lasta, hieman ikäjakaumasta riippuen.

Viikonloppujen aikataulu- ja ohjelmaesimerkin näet alta.

Kurssi 1: 23.–25.9.2022 & 18.–20.11.2022 

Kurssi 2: 9.–11.12.2022 & 27.29.1.2023 

Kurssi 3: 17.3.–19.3.2023 & 5.–7.5.2023 

Kurssi 4: 8.-10.9.2023 & 3.-5.11.2023.

Kurssi 5: 1.-3.12.2023 & 26.-28.1.2024 (hae jonoon täältä!)

Kurssi 6: 8.-10.3.2024 & 19.-21.4.2024 (haku alkaa 8.11.2023)

Kurssi 7: 24.-26.5.2024 & 30.8.-1.9.2024 (haku alkaa 8.11.2023)

Kurssien hinta on: 

150€ / aikuinen 

75 € / 3-17v lapsi

50 € / alle 3v lapsi

Hintaan sisältyy:

  • Kaksi leiriviikonloppua Hauhon Lomakeskuksessa täysihoidolla (ruuat, majoitus, liinavaatteet)
  • Toimiva perhe -kurssi (noin 24h) + kaikki materiaalit
  • Leiriviikonloppujen välillä/jälkeen tarjolla oleva Toimiva perhe -ohjaajan konsultaatio ja etäryhmätapaaminen
 
Kurssimaksuun voi kysyä avustusta esimerkiksi paikallisista perhepalveluista tai seurakunnasta.

Yhteiskuljetus (kurssit 6 & 7)

Helsinki-Hauho-Helsinki 16 €/hlö (8€/suunta) (Allianssi-talolta Pasilasta), lähtö perjantaina ja paluu sunnuntaina noin klo 16.30

Järvenpää-Hauho-Järvenpää 13 € (6 €/suunta) (Järvenpään rautatieasemalta), lähtö perjantaina noin klo 17 ja paluu sunnuntaina noin klo 16.

Huom! Järvenpään kaupunki tarjoaa järvenpääläisille kuljetuksen ilmaiseksi.

Hämeenlinna-Hauho-Hämeenlinna 10 € (5 €/suunta) (Hämeenlinnan rautatieasemalta), lähtö perjantaina noin klo 18.15 ja paluu sunnuntaina noin klo 15.15.

Leirikeskukselle voi saapua myös omalla kyydillä, parkkipaikkatilaa löytyy hyvin. Tarkka osoite on Akkijärventie 221, 14770 Hämeenlinna.

Alla alustava esimerkki leiriviikonloppujen ohjelmarungosta:

Perjantai

18-19

Saapuminen leirikeskukselle, majoittumista, tutustumista ihmisiin ja leirialueeseen sekä tulevaan viikonloppuun

19.00 

Iltapala tarjolla ja mahdollisuus uikkarisaunaan

20.30

Iltahetki majoitustaloilla

22.00 

Unirauha majoitustaloilla

 

Lauantai

8-9 

Aamupalaa tarjolla

9.15-11.30

Toimiva perhe -kurssin aloitus & lapsilla ulko-ohjelmaa leiriohjaajien johdolla

11.30-12.30 

Lounas porrastetusti

12.45-13.15

Koko perheen yhteistä ohjelmaa leiriohjaajien johdolla!

13.15-15.45

Toimiva perhe -kurssi jatkuu, lapsilla ohjelmaa leiriohjaajien johdolla

Välipalatauko noin klo 14

15.45-16.15

Omaa aikaa rauhoittumiselle, ulkoilulle, keskusteluille.

16.15-17.15

Päivällinen porrastetusti

17.15->

SAUNAT (saunoissa ohjaajat apuna -> vanhemmille tarjotaan mahdollisuus omaan sauna-aikaan niin, että lapset ovat ohjaajien kanssa)

Naisten/tyttöjen sauna, samaan aikaan mahdollisuus koko perheellä pelailla ulkona ohjaajien kanssa

Miesten/poikien sauna, samaan aikaan mahdollisuus koko perheellä pelailla ulkona ohjaajien kanssa

19.00 

iltapalaa tarjolla

20.00 

Iltaohjelmaa ohjaajien johdolla

22.00 

Unirauha majoitustaloilla

 

Sunnuntai

8.00-9.00 

Aamupala

9.15-11.30

Toimiva perhe -kurssi jatkuu & lapsilla ulko-ohjelmaa leiriohjaajien johdolla

11.30-12.30

Lounas ja kahvit

12.30-13.00

Tavaroiden pakkailua

13.00-14.15

Toimiva perhe -kurssin viikonloppukoonti ja palaute, lapsilla ohjelmaa leiriohjaajien johdolla

14.15 

Yhteinen viikonlopun lopetus

14.45

Kotimatkalle!

 

Huom! muutokset ovat mahdollisia ja tarkempi ohjelma selviää lähempänä leiriä

Hauhon Lomakeskus ilmakuva

Kurssiviikonloput järjestetään luonnonkauniissa maisemissa Lasten Kesä ry:n omistamassa Hauhon Lomakeskuksessa, noin 25 kilometrin päässä Hämeenlinnasta. Tarkka osoite on Akkijärventie 221, 14770 Hämeenlinna.

Lomakeskus tarjoaa upeat puitteet nautinnollisten leiriviikonloppujen viettämiseen sekä Toimiva perhe -kurssin yhteisölliseen opiskeluun. 

Hauhon Lomakeskuksessa järjestetään koulujen loma-aikoina sekä viikonloppuisin paljon lasten-, nuorten- ja perheleirejä ja se tarjoaa leirihenkiset puitteet myös hankkeen kurssiviikonlopuille. Mikäli leirikeskuksenn varustelu ja ympäristö mietityttävät, niin lisätietoja voi kysellä hankekoordinaattorilta. 

Leireillä majoitutaan sisätiloissa ja oman perheen kesken samassa huoneessa/huoneissa!

Huomaathan, että kaikkiin leiriviikonloppuihin järjestetään yhteiskuljetus Hämeenlinnasta Hauholle ja takaisin.

Lue lisää Hauhon Lomakeskuksesta täältä!

Kurssien 6 ja 7 hakuaika alkaa ke 8.11.2023!

Hakulomakkeessa kysytään perheen taloudellisia, terveydellisiä ja sosiaalisia syitä kurssille hakeutumiseen sekä vanhempien motivaatiosta ja tarpeesta Toimiva perhe -kurssin suorittamiseen. Kaikkia henkilötietoja käsitellään asiakasrekisteriselosteessamme mainittujen periaatteiden ja EU:n tietoturvavaatimusten mukaisesti.

Kursseille mahtuu perheiden koosta riippuen noin 10-15 perhettä. Jonopaikalle jäädessäsi olet halutessasi etusijalla seuraavassa kurssihaussa. 

perheiden yhteinen kannustuskuja

Lue myös:

Hankekoordinaattorin blogikirjoitus hankkeen alkutunnelmista sekä Toimiva perhe -kurssista.

Hankkeella töissä, harjoittelussa ja opinnäytetyöntekijänä toimineen Emman opinnäytetyö.

Toimiva Perhe -kurssi

Toimiva Perhe -kurssi on noin 24 oppituntia kestävä kurssi kaikille kasvattajille, vanhemmille ja parisuhteessa eläville. Kurssilla käsitellään omia tunteita ja arvoja, minä-viestin lähettämistä, kuuntelemista ja kuuntelemalla auttamista, perheen ihmissuhteita, itsensä avointa ilmaisua ja arvostamista, tulevaisuuden suunnittelua sekä ristiriitojen ratkaisemista molempia kunnioittavalla tavalla. Saat eväitä myös rajojen asettamiseen sekä lapsen tunneilmaisun tukemiseen.

Toimiva perhe -kurssi perustuu perheterapeutti Thomas Gordonin filosofiaan, josta voit lukea lisää muun muassa täältä. 

Kiintymysvanhemmuusperheet ry:n sivuilta löytyy myös kattava kirjareferaatti Toimiva perhe -kurssin periaatteista.

Kurssilla opetusmenetelminä käytetään teoriaopetusta, pari- ja ryhmätyöskentelyä, työkirjatehtäviä, käytännön harjoituksia ja omaa pohdintaa. Kursseilla opittuja taitoja on tärkeää kokeilla käytännössä, jolloin oppiminen vahvistuu ja henkilökohtaiset oppimistarpeet löytyvät.

Lapsi- ja perhetyön kehittäjän kuva

Hankkeen yhteystiedot

Artturi Karppinen

Tunne- ja vuorovaikutustaitojen kouluttaja

Lapsi- ja perhetyön kehittäjä

050 5160340

artturi.karppinen@lastenkesa.fi

Toimin hankkeessa täysiaikaisena koordinaattorina sekä Toimiva perhe -kurssien ohjaajana. Olen ohjannut ja kouluttanut tunne- ja vuorovaikutustaitoja vanhempien/kasvattajien lisäksi muun muassa yliopisto-opiskelijoille ja -henkilöstölle sekä eri-ikäisille lapsille ja nuorille vuosien ajan. Leirityötä olen tehnyt eri rooleissa Lasten Kesällä jo yli 10 vuotta!

Kasvatustieteen maisteri (Erityisluokanopettaja)

Liikunnanohjaaja (AMK)

Toimiva -perhe-, NUISKU- ja Lions Quest -tunne ja vuorovaikutusohjaaja

Järjestöjohtamisen erikoisammattitutkinto

Tulen mielelläni puhumaan, ohjaamaan, kouluttamaan tai tekemään muuten yhteistyötä seuraaviin teemoihin liittyen:

  • Tunne- ja vuorovaikutustaidot
  • Toimiva perhe -kurssi
  • Lasten-, nuorten-, ja perheleirityö
  • Toimiva perhe – toimivampi arki! -hanke
 
Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Hankkeessa mukana

Viestintä- ja markkinointiyhteistyössä:

Suomen Monikkoperheet ry

Pienperheyhdistys ry

Adoptioperheet ry

Kiintymysvanhemmuusperheet ry

Suomen Uusperheiden Liitto

Gordonin Toimivat Ihmissuhteet ry

Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

pienperheyhdistyksen logo

 

suomen uusperheiden liitto logo

gti ry logo