Akkimaan talvikartta

Lasten Kesän leiritoiminnan vuosi 2020 – uutuuksia, paljon sydäntä mutta myös pettymyksiä​

Lasten Kesä logoVaikka kuinka asiaa kultareunuksisten lasien takaa tarkastelisi, on se myönnettävä, että vuosi 2020 jää kaikkialla historiankirjoihin ikävästi epävarmuuden, rajoitusten, huolen ja jopa pelokkuuden sävyttämänä. Myös Lasten Kesän leiritoimintaan koronavuosi jätti jälkensä, jäiväthän muun muassa Hauhon kesäleirit ohjelmasta tänä vuonna kokonaan.

Tässä tekstissä ei kuitenkaan ole tarkoitus murehtia menetettyä, vaan kohdistaa katse siihen, mitä olemme tänä vuonna tehneet ja kiittää niitä ihmisiä ja yhteisöjä, jotka suurella sydämellään ovat mahdollistaneet toimintamme jatkuvuuden. Uudenlainen tilanne on luonut myös uudenlaista toimintaa, yhteisöllisyyttä sekä saanut paiskimaan uusin silmin töitä leirien järjestämisen eteen turvallisuus ja rajoitukset huomioiden. Suunnatkaamme siis muistoissamme menneen vuoden leiritoimintaan, antaen lopuksi myös toivonkipinän huolettomammasta huomisesta.

Talvi- ja syysleirit sekä verkkotoiminta

Ennen Hauhon Lomakeskuksen valitettavaa sulkeutumista kevään ja kesän ajaksi, ehdimme järjestää menestyksekkäästi kaksi perinteistä talvilomaleiriä. Lumen määrä oli vaihteleva, mutta ilon määrästä ei tarvinnut tälläkään kertaa tinkiä.

Syksyllä saimme lisäksi järjestetyksi kaksiosaisen syysleirin syyslomaviikolla. Kuten kaikilla syksyn leireillä, myös syysleirillä kiinnitimme erityistä huomiota tartuntariskien vähentämiseen rajaamalla leiriläismäärää, väljentämällä majoitustilojen kapasiteettia ja panostamalla käsihygieniaan sekä käsienpesuun. Hygieniaan olemme leiriolosuhteiden vaatimuksesta kiinnittäneet huomiota ennenkin, mutta opimme hyödyntämään myös monia uusia toimivia käytäntöjä, joita tulemme takuulla noudattamaan myös koronatilanteen hellitettyä, jotta pöpöjen leviäminen leireillä olisi mahdollisimman hyvin ehkäistävissä!

Kevään ja kesän yöleirien peruunnuttua pohdimme kiivaasti, miten voisimme tarjota jonkinlaista tekemistä leirien korvikkeeksi. Huikeat leirinjohtajamme Tuomas, Ilse ja Hanna kehittelivät ja toteuttivat ihailtavan lyhyessä ajassa verkkoleirejä, joita järjestimme kesä-heinäkuussa yhteensä 6. Leireillä aamupäivän tuokiot olivat suunnattu leireille erikseen ilmoittautuneille, ja iltapäivän tuokiot taas sisälsivät kaikille avointa puuhaa. Lisäksi järjestimme erikseen nuorten verkkokahviloita, joissa vetäjinä kävivät vierailemassa monet tutut leiriohjaajamme viime vuosien varrelta. Vaikka leiriläismäärät olivat pieniä, oli tunnelma kauttaaltaan erittäin onnistunut ja riemukas. Valtava kiitos upeasta toteutuksesta ja yhteisöllisen ilmapiirin luomisesta niin leiriläisille kuin edellä mainituille verkkoleirien ohjaajille!a

Ja pssst! Verkkotoiminta jatkuu taas joulun välipäivinä ja uutena vuotena. Lue lisää täältä!

Päiväleirit

Heinäkuussa järjestimme hieman kaavailtua pienemmissä leiriryhmissä päiväleirejä kolmessa kohteessa, Helsingissä Arabiassa ja Pasilassa sekä Vantaan Rekolassa. Leiriryhmät tekivät tuttuun tapaan retkiä pääkaupunkiseudun liikunta-, kulttuuri- ja virkistyskohteisiin. Jokaisella leiriryhmällä oli kuitenkin myös tuttu ja turvallinen ”kotipaikkansa”, jossa päästiin ruokailemaan, hengähtämään ja viettämään aikaa yhdessä. Kiitos Arabian ja Pasilan asukastaloille sekä Rekolan seurakunnalle hienosti sujuneesta yhteistyöstä ja avuliaisuudesta!

Päiväleirimme keräsivät suuren määrän kiitosta ennen kaikkea upeiden ohjaajiemme ansiosta. He leikittivät, lohduttivat, naurattivat ja ennen kaikkea huolehtivat leiriläisistämme päivä toisensa jälkeen rautaisella ammattitaidolla. Leiriläisiä päiväleireillämme oli kaiken kaikkiaan 60, ja kaikkein suurin kiitos kuuluu tietenkin heistä jokaiselle!

Leiritoiminta perheitä tukemassa -hankkeen leirit – läsnä ja etänä

Hankkeen perheleirit kokivat myös peruutuksia koronatilanteen vuoksi, mutta sen myötä ne toimivat myös verkkotoimintamme pioneereina loppukeväästä. Ihanien leiriläisten, ahkeran hankekoordinaattori Kaken ja upeiden ohjaajien johdolla ensimmäinen verkkoperheleiri saatiin toteutettua menestyksellä ja huikeasti heittäytyen. Syksyllä hankkeen perheleirejä saatiin onneksi järjestettyä läsnäollen neljä kappaletta – kolme Hauholla ja yksi Pukkilassa. Leirit tarjosivat miellyttävän määrän syyskuun aurinkoa, joskin myös syksyn värien ja varjojen leikkiä, unohtamatta tietenkään vertaistukea, keskusteluja, huolenpitoa, yhteisohjelmia ja hassuja hahmoja. Loppuvuoden leirit muuttuivat jälleen verkkoleireiksi muuttuneen koronatilanteen myötä. Toteutustavasta riippumatta leirit ovat herättäneet valtavan määrän kiitollisuutta kaikissa osallistujissa, oli kyse sitten leiriläisestä tai työntekijästä. Onneksi hankkeen leirit saavat jatkoa vielä tulevan vuoden puolella!

Yhteistyöleirit

Yhteistyöleirivuotemme käynnistyi heti tammikuun alussa adoptiolasten leirillä, mutta kevään ajalta muut yhteistyöleiriviikonloput jouduttiin perumaan, samoin kuin kesän odotettu adoptiolasten ja -nuorten leiri. Leirijärjestelyihin toteutettujen rajoitus- ja hygieniatoimenpiteiden myötä saimme onneksi yhteistyöleiriviikonloput käynnistettyä syksyn alusta, ja syksy onkin mennyt leiriviikonloppujen osalta upeasti vertaistuesta, virkistyksestä, yhteisöllisyydestä ja luonnonrauhasta nauttien. Syksyllä järjestettiin yhteensä kuusi yhteistyöleiriä neljän järjestön, Adoptioperheet ry:n, Keliakialiiton, Kilpirauhasliiton sekä Pienperheyhdistyksen kanssa. Koko vuoden aikana ytheistyöleireille osallistui yli 200 leiriläistä taaperosta aikuiseen. Vaikeasta vuodesta huolimatta moni on siis saanut vähintään yhden viikonlopun mittaisen ikimuistoisen kokemuksen, jonka hyvinvointivaikutukset voivat parhaimmillaan kannatella huolten ja muiden mahdollisten ikävien tunteiden vallatessa mieltä.

Tuleva vuosi 2021

Vuosi 2021 on jo ovella! Onhan tulevan kesän leirinjohtajakolmikkokin selvillä. Hauhon kesäleirejä lähtevät innokkaina luotsaamaan mainiot Hanna, Teppo ja Wilma. Kesän leirien suunnittelu alkaa jo ennen vuodenvaihdetta ja jatkuu tiiviinä pitkin alkuvuotta ja kevättä. Lasten Kesällä vauhtia riittää kuitenkin jo ennen kesää, ja pitkin vuotta, sikäli kun ulkoiset uhat eivät vaikuta suunnitelmiin aivan yhtä radikaalisti. Talvilomaviikkoina Hauholla järjestetään talvileirit 1 ja 2. Leiritoiminta perheitä tukemassa -hankkeen viimeiset neljä perheleiriä järjestetään kevään mittaan Hauholla. Yhteistyöleirien määrä kasvaa entisestään, kun ensi vuonna suunnitteilla on yhteensä 11 leiriä viiden eri yhteistyöjärjestön kanssa. Toivottavasti myös leirikoulut lähtevät jälleen uuteen lentoon!
 
Vauhtia, toimintaa ja työtä siis piisaa heti vuoden alusta. Tällä hetkellä, joulun rauhaan laskeutuessamme, vaalitaan kuitenkin ennen muuta toivoa siitä, että niin Lasten Kesä kuin kaikki muutkin yhdistykset, yritykset tai julkiset tahot toimialasta riippumatta saavat suotuisammat tuulet toimintansa purjeisiin alkavan vuoden myötä. Ja jos ja kun se ottaa aikaa, niin muistetaan puhaltaa tilanteessa kuin tilanteessa yhteen hiileen, pitää huolta toisistamme ja noudattaa meille asetettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia.

 

Valtavan suuri kiitos kaikille ihmisille ja yhteisöille, jotka olette osoittaneet suurta sydäntä ja ahkeruutta tänä vuonna toimintamme järjestämisen eteen!  💕

 

Rauhallista ja turvallista joulunaikaa toivottelevat,

Wade, Kaisa, Hanna ja Kake Lasten Kesän toimistolta

Jaa tämä kirjoitus!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Uutinen