Lasten Kesä ry:n päiväleirit 2020 – kulissien takaa

Tällä kertaa sukelletaan päiväleirien maailmaan meidän ohjaajien näkökulmasta. Päiväleirit ovat paljon muutakin kuin itse leiriviikko ja vaativat paljon etukäteissuunnittelua. Me ohjaajat mietimme yhdessä leirien retkikohteet ja niissä tapahtuvat aktiviteetit. Suunnittelemme leirit sillä ajatuksella, että leiriviikko on lapsille lomaa ja kivaa tekemistä muiden lasten ja turvallisten aikuisten kanssa. 

Jokaisella päiväleirillä on oma “kotipesä”, josta aloitamme, ja johon päätämme leiripäivät. Leirin alussa tutustumme toisiimme erilaisten leikkien ja pelien avulla. Aamulla ensimmäiseksi, kun lapset tulevat, käydään yhdessä läpi päivän ohjelma ja kysellään kuulumiset sekä päivän fiilikset. Leiripäivä päättyy samanlaiseen lopputuokioon, jossa lapset saavat halutessaan kertoa päivän kohokohdista, harmituksista tai muista mielen päällä olevista asioista. 

Päiväleireillä teemme retkiä monipuolisesti erilaisiin kohteisiin. Osalle retkistä lähdetään vasta lounaan jälkeen, osa retkistä taas saattaa kestää koko päivän. Lasten mielestä suosittuja kohteita ovat olleet esimerkiksi Korkeasaari, erilaiset museot, metsäretket, sekä uiminen. Olemme huomanneet, että usein aikuisen silmin “yksinkertaiset” retkikohteet ovat lasten mielestä olleetkin parhaimpia. Esimerkiksi tämän kesän leiriläisistä lähes kaikki ovat kertoneet leirin kohokohdiksi eväiden syömisen ulkona. 

Retkien lisäksi panostamme myös yhdessäoloon ja meillä on leiriohjelmassa varattu yksi päivä, jonka vietämme kokonaan kotipesässä ja sen läheisyydessä. Tällaisina päivinä ohjelmassa on usein leivontaa, leikkejä ja mukavaa yhdessäoloa.

Leiriohjaajana haluamme tarjota lapsille ilmapiirin, jossa kaikilla on mahdollisuus olla oma itsensä ja kokea olonsa tärkeäksi ja hyväksytyksi. Leireillä pyrimme ennaltaehkäisemään kaikenlaista syrjintää ja kiusaamista. Sellaiseen toimintaan puututaan välittömästi. Kaikki lapset kohdataan yksilöinä, sillä jokainen tuo leirille mukanaan oman persoonansa ja osaamisensa. Ohjaajat ovat myös sitä varten, että vaikeuksiin ja haasteisiin tarjotaan tukea.

Päiväleiriviikot ovat hurjan kivoja niin  lapsille kuin ohjaajille! Jokainen leiri on mahtava omalla erityisellä tavallaan, ja toivotamme kaikki lapset tervetulleeksi tuleville päiväleireille! 

Kesäterkuin,

Päiväleiriohjaajat Mette ja Hanna-Katariina