peukku

Kesän kohokohta

Milloin viimeksi annoit palautetta? Oliko antamasi palaute kannustavaa, rakentavaa vai molempia?

Palautteen merkitys vuorovaikutuksessa ja oppimisessa on suuri. Leiritoiminnan näkökulmasta niin lapsilta itseltään kuin perheiltä kerätty palaute antaa meille konkreettisia vastauksia siitä, miten onnistuimme leirielämyksen järjestämisessä. Olemme pyrkineet kehittämään palautteiden keräämistä viime vuosien aikana ja leirillä jokainen osallistuja pääsee kertomaan kokemuksistaan palautelomakkeen avulla. Lasten palautteen lisäksi keräämme palautteita perheeltä leirin jälkeen täytettävällä sähköisellä palautelomakkeella.

Kesäleireillämme kävi tänä vuonna noin 1 100 lasta ja nuorta. Se on huikaiseva määrä ja haluammekin kiittää jokaista leirillä ollutta sekä palautteisiin vastannutta leiriläistä ja perheenjäsentä!

Lasten leiripalautteissa korostuu odotetusti kavereiden, kivan leiritekemisen ja leiriohjaajien merkitys. Saunominen ja Akkijärvessä pulikoiminen on leiriläisten suosikkipuuhaa vuodesta toiseen. Leirillä tavataan tuttuja kavereita, mutta solmitaan myös uusia ystävyyssuhteita. Tai kuten yksi leiriläinen kuvailee osuvasti:

”Ihanaa tutustua uusiin ihmisiin!”

Perheiden täyttämässä palautelomakkeessa pyydämme huoltajia kertomaan omin sanoin leirin merkityksestä perheelle. Nämä avoimet vastaukset tiivistävät parhaimmillaan leirikokemuksen tärkeyden pariin lauseeseen:

”ISO pelastus arkeen ja omaan jaksamiseen. Lapseni sai olla ja tehdä kaikkea kivaa leirillä. Aivan mahtava juttu!”

”Lapseni ei ole koskaan uskaltanut olla poissa kotoa ja erossa vanhemmasta. Oli hienoa huomata, että lapsi tykkäsi ja haluaa ensi kesänä uudestaan leirille.”

Perheen näkökulmasta lapsen osallistuminen leirille voi mahdollistaa huoltajalle keskittymisen työntekoon tai hetken hengähdyksen ja kaivattua omaa aikaa. Uudet elämykset, lapsen itsenäisesti solmimat kaverisuhteet ja kokemus pärjäämisestä ilman omaa aikuista voivat olla lapselle isojakin kasvun virstanpylväitä, joita leirielämä tukee.

Keräämämme palaute auttaa myös huomaamaan leiritoiminnan kehityskohteet. Esimerkiksi kiusaamiseen puuttuminen on teema, josta olemme keränneet aiempaa laajemmin palautetta leiriläisiltä itseltään. Ristiriitatilanteita syntyy leirillä väistämättä ja palautteiden avulla saamme arvokasta tietoa siitä, kuinka onnistuimme selvittämään tilanteet turvallisesti.

Yksi onnistumisen mittari on perheen halu suositella leirejämme eteenpäin tuttavilleen ja ystävilleen. Perheiden palautekyselyyn vastanneista 96 prosenttia suosittelisi kesäleirejämme myös muille. Tämä on meille todella arvokas palaute!

Leiriläisten lisäksi keräämme palautetta myös leirityöntekijöiltämme. Kaikkia palautteita käsitellään järjestömme sisällä vielä useaan kertaan, sillä kyselyiden tuloksia käyvät läpi niin Lasten Kesän johtokunta, toimiston väki kuin kesäleirien ohjaajat henkilöstön palautepäivillä. Joka syksy pysähdymme miettimään, miten voisimme tarjota entistäkin toimivampia ja turvallisempia leirielämyksiä lapsille, nuorille ja perheille. Kehitystyö jatkuu ja aiomme kysyä mielipidettäsi myös jatkossa! 🙂

Tämän palautepohdinnan tiivistää ihanaakin ihanampi perheiden palautelomakkeen kommentti:

”Leiri oli lapsen kesän kohokohta!”

 

Jaa tämä kirjoitus!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Blogi