Alumnin tervehdys – Petrin ajatuksia järjestötyöstä

kansikuva Petristä: Sofia Isokoski

Meillä on ilo esitellä blogissamme jälleen yksi Lasten Kesän konkarialumneista! Tämänkertainen blogivierailija on järjestön entinen leiriohjaaja, leirinjohtaja, toiminnanjohtaja ja johtokunnan jäsen Petri Paju. Nykyisin Petri työskentelee Lastensuojelun Keskusliiton Kaikille eväät elämään -ohjelman hankepäällikkönä. Vieraskynämme huumorilla höystetyssä tekstissä kuvaillaan järjestötyöläisen arkea seuraavasti:

 

”Julkaisin reilu vuosi sitten kirjan Syliä tähteeksi. Sen aiheena ovat järjestöt ja niiden rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Kirjaa tehdessä laskin, että valtaosa omasta työhistoriastani on ollut järjestöissä. Kolme järjestöä on omassa sarjassaan: Nuorisotutkimusseura, Lastensuojelun Keskusliitto ja Lasten Kesä. Olen touhunnut järjestöissä isoimman osan elämästä ajattelematta koskaan olevani erityisesti järjestöihminen. Äkkiseltään ajateltuna vain sattuma yhdistää nämä kolmea järjestöä omaan työuraani. Tai ehkä kaikki ei ole sittenkään sattumaa – taitaa olla niin, että järjestöpuolelle valikoituvat lopulta tietynlaiset tekijät.

Yhteinen taipaleemme Lasten Kesän kanssa alkoi suuren pankkilakon aikaan vuonna 1990 ja jatkuu edelleen. Laskeskelin joskus huvikseni, että olen tallannut Hauhon lomakeskuksen tonttia yli vuoden päivät. Se on paljon jopa näin myöhäiskeski-ikäisen elämästä. Hienoa on, että noihin päiviin mahtuu iloa ja hyviä ystäviä paljon enemmän kuin harmeja ja surua.

Tein joskus sellaisenkin laskutoimituksen, että tunneissa mitattuna vakiokävijät viettävät leireillä yhtä paljon aikaa kuin koulussa. Leirien merkitys on ihan oikeasti suuri.

Jouluna viestittelimme muutaman ystävän kanssa joululahjoistamme pilke silmäkulmassa. Yksi oli saanut pitkät kalsarit ja minä iälleni sopivasti kävelysauvat ja museokortin (siis sisäänpääsyä varten, ei vielä näyttelyesineeksi). Näihin ystäviin tutustuin leireillä 90-luvun puolivälissä. Uskallan siis totisesti väittää, että mies lähtee Lasten Kesästä, mutta Lasten Kesä ei miehestä. Ja todella hyvä niin.

Tällä hetkellä toimin Kaikille eväät elämään -ohjelman koordinaatiohankkeen hankepäällikkönä Lastensuojelun Keskusliitossa. Lasten Kesän Leiritoiminta perheitä tukemassa -hanke on osa avustusohjelmaa. Tämä on suonut minulle ilon tutustua Kakeen ja tekosyyn piipahtaa taas Pasilan toimistolla. Lasten Kesä on ollut mukana reilusti yli puolet elämästäni ja se on ollut rikastuttava juttu. Työkokemukseni Lasten Kesällä auttaa minua edelleen päivittäisessä asioiden suunnittelussa. On hyväksi ymmärtää pienehkön järjestön toimintaa myös sisältäpäin.

Sellaista laskutoimitusta en osaa tehdä, kuinka paljon iloa ja hyötyä minulle on ollut tästä kokemuksesta, varsinkaan, kun ilo on edelleen kesken. ”

Petri Paju

 

Petri leiriohjaajana Hauhon lomakeskuksessa 90-luvulla

Jaa tämä kirjoitus!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Blogi