Osallisuutta ja kohtaamista – Saaran kokemuksia työelämästä

Saara Hanhela on Lasten Kesän pitkäaikainen konkariohjaaja ja -leirinjohtaja. Blogivierailijana Saara avaa ajatuksiaan Lasten Kesällä oppimistaan työelämätaidoista ja peilaa niitä nykyiseen hankekoordinaattorin työhönsä LAPE-hankkeessa.

 

”Viime aikoina olen miettinyt paljon Lasten Kesä ry:tä. Olin töissä Lasten Kesän leireillä ohjaajan ja johtajan roolissa vuosien 2011-2017 aikana. Nyt olen työskennellyt noin puolitoista vuotta lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPEssa Etelä-Savon maakunnassa. LAPE on hallituksen kärkihanke, jossa jokaiseen maakuntaan rakennetaan perhekeskustoimintaa. Ytimessä on eri toimijoiden saattaminen yhteen ja uudenlaisten, lapsilähtöisten toimintatapojen luominen. Tavoitteena on luoda perheiden tarpeisiin perustuva tuki- ja palvelukokonaisuus. Minun tehtäväni Etelä-Savon LAPEssa on vahvistaa perheiden varhaista tukea.

Saara Hauhon lomakeskuksessa Akkifesteillä kesällä 2014

No miksi Lasten Kesä on ollut mielessäni erityisesti nyt? Luultavasti siksi, että olen huomannut, kuinka etäinen asia lasten ja nuorten osallisuus sekä lapsilähtöinen toimintakulttuuri monelle organisaatiolle on. Lasten Kesällä lasten ja nuorten toiveet ja tarpeet ohjasivat jatkuvasti työtämme! LAPEssakin olemme lähteneet liikkeelle lasten, nuorten ja perheiden ajatusten kuulemista. Osallisuus on ohjannut työtä vahvasti jokaisessa mutkassa. Tällainen työote on minulle ominaista ja kovin mielekästä. Lasten Kesällä korostetaan juuri kohtaamisen tärkeyttä. Vaikka leirityössä päivät ovat hektisiä, leirityöntekijät pitävät yhteisenä arvona sitä, että on aikaa pysähtyä, kuulla ja vaihtaa ajatus jokaisen lapsen ja nuoren kanssa. Se on valtavan iso asia ja sillä on suuri merkitys leiriläisen hyvinvoinnille.

Erilaisten ammattiryhmien ymmärtäminen antaa paljon lisäarvoa etenkin verkostotyössä. Olen itse yhteiskuntatieteilijä ja olen ollut hurjan onnellisessa asemassa työelämässä: Lasten Kesällä sain työskennellä erityisesti opettaja- ja lastentarhaopettajaopiskelijoiden kanssa, korkeakoululiikunnan suunnittelijana työskentelin liikunta- ja hyvinvointialan asiantuntijoiden kanssa ja nykyisessä työssäni olen osa sosiaali- ja terveydenalan ammattilaisten joukkoa.

Olen hurjan ylpeä siitä, että olen työskennellyt Lasten Kesällä. Yhdistys tekee paljon ponnisteluja juuri perheiden hyvän arjen tukijoina. Lapset tulevat kohdatuksi ja kuulluksi leirielämän tohinoissa kukin omana yksilönään. Leirihenkilöstön yhteisöllisyys luo turvallisen leiriympäristön. Vaikka ulkoa päin saattaisi näyttää, että kyse on ”vain muutaman päivän leiristä”, monille leireillä on iso merkitys koko perheen hengähdystaukona. Ollaan yhdessä ylpeitä upeasta työstä, mitä Lasten Kesä tekee!”

 

                                                                                                        Saara Hanhela, Lasten Kesän alumni

Jaa tämä kirjoitus!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Blogi