Kake Gustavelundissa

Terveisiä verkostotapaamisesta

 

Kake ja Senja Gustavelundissa

Aurinkoinen Gustavelund ja taustalla liplattava Tuusulanjärvi toivotti tiistaiaamuna Kaikille eväät elämään -avustusohjelman hankkeiden työntekijät tervetulleiksi verkostotapaamiseen. Edessä kaksi päivää aikaa pureutua eriarvoisuuden vähentämiseen teemalla Arjen kuormittuessa ei tarvitse jäädä yksin. Lasten Kesältä matkassa oli toimiston Kake ja Senja.

Tiistaina kuulimme Hope ry:n toimintatavoista ja avustettavista perheistä sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Liisa Partion ajatuksia siitä, kuinka hyvällä perhepolitiikalla ja etuuksien riittävällä tasolla voitaisiin vähentää lapsiperheiden kuormitusta. Pärjäämistä vanhempana ei voida sysätä yksilön vastuulle. Kommenttipuheenvuoroissa nostettiin päivien aikana erilaisia syitä, joiden vuoksi arki kuormittuu herkemmin esimerkiksi perheissä, joissa on erityislapsia, erilaisia sairauksia tai vaikka vain yksi vanhempi.

Taustalla on huoli siitä, että lasten oikeudet eivät pääse yhtä lailla toteutumaan kaikille. Yhtenä esimerkkinä lapsen oikeus vapaa-aikaan, leikkiin ja harrastamiseen, mikä niukoilla resursseilla ja haastavan arjen keskellä ei ole mikään itsestäänselvyys. Perheiden arki kuormittuu eri perheillä eri tavoin ja varsinkin siksi on tärkeää, että syitä ja erilaisia keinoja perheiden auttamiseen nostetaan aktiivisesti esille. Perheleiritoiminnassa korostuu leirien tuoma vastapaino arkeen -hauska, rento, voimia tuova viikonloppu, jonka aikana se kuuluisa ”joku muu” hoitaa valmiin ruuan pöytään ja vastaa ohjelmasta ja viihtymisestä ja perheet saavat yhdessä muiden perheiden kanssa keskittyä leirielämän pieniin, tärkeisiin hetkiin.

näkymä Tuusulanjärveltä

Istumisen ja eriarvoisuusasioiden vastapainoksi pääsimme tiistaina myös kulttuurikävelylle upeaan ympäristöön ja runojen kautta opimme niin Aleksis Kiven elämästä, Eino Leinon tempauksista kuin Tuusulan taiteilijakotien synnystä. Tuusulanjärven jylhää kauneutta ihaillessa ei ihmettele yhtään, miksi sen rannoilla vuosien saatossa on viihtynyt lukuisa joukko kulttuurihenkilöitä aina Juhani Ahosta Sibeliukseen.

Verkoston tapaamisissa korostuu muiden hanketyöntekijöiden kohtaaminen. Vaikka päivät ovat ohjelmaltaan täynnä tärkeitä puheenvuoroja ja painavaa, ajoittain syvältä riipaisevaakin sisältöä, rytmittävät päiviä (aivan kuten leirielämääkin!) säännöllinen ruokailu, kiireetön vapaa-aika ja hassutteluhetket, jolloin vahingossa voidaan asioita ihmetellessä luoda aivan uusia avauksia ja yhteistyökuvioita. Yhtälailla kaikki me tarvitsemme sen tilan ja paikan, jossa voimme tulla nähdyksi ja kuulluksi ja olla osa jotakin.

Verkoston toiminnassa yksi tärkeimmistä keinoista vähentää eriarvoisuutta on halu muutokseen ja usko sen mahdollisuuteen. Kaksi päivää upeiden, asioilleen omistautuneiden ihmisten kanssa ja ei ole epäilystä, etteikö tämän avustusohjelman jäljiltä maailma ole lapsille, nuorille ja perheille hitusen parempi.

Tie muutokseen lähtee järjestöjen tekemän työn lisäksi meistä jokaisesta; voimme tarjota apuamme ja aikaamme, jakaa osaamistamme, kysyä kuulumisia ja tutustua toisiimme sekä käyttää äänioikeuttamme. Olla läsnä arjessa.

rakkaudella Kake

Kaikille eväät elämään on Lastensuojelun keskusliiton koordinoima avustusohjelma eriarvoisuuden vähentämiseksi. Lasten Kesän Leiritoiminta perheitä tukemassa on yksi avustusohjelman hankkeista. Ohjelmaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Jaa tämä kirjoitus!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Blogi